Zbuduj więź z własną społecznością

Lokalizacja

Rynek Starego Miasta

Data wydarzenia

29-30 maja 2025

Liczba uczestników

64

O Wydarzeniu

Członkowie Koła Turystycznego Powiatowego Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Jerzego Siwińskiego w Legionowie odkrywali Warszawę podczas tematycznych spacerów śladami Eugeniusza Bodo i dawnej stolicy, poznając życie kulturalne, artystyczne i społeczne miasta w okresie międzywojennym oraz jego powojenne dziedzictwo. Projekt rozwijał pasje turystyczne młodzieży, uczył współpracy i budował poczucie lokalnej tożsamości.

"Zbuduj więź z własną społecznością"

Projekt „Zbuduj więź z własną społecznością”, zrealizowany przez Szkolne Koło Turystyczne Powiatowego Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Jerzego Siwińskiego w Legionowie połączył edukację historyczną z rozwijaniem pasji turystycznych. Jego celem było przybliżenie młodzieży kultury i historii stolicy poprzez aktywne zwiedzanie oraz budowanie lokalnej tożsamości i dumy z dziedzictwa regionu.

Dzięki zaangażowaniu członków koła i profesjonalnemu przygotowaniu przewodników przedsięwzięcie pozwoliło uczestnikom rozwinąć kompetencje społeczne, nauczyć się współpracy i odkryć historię miasta w sposób ciekawy i angażujący. Projekt rozbudził wśród młodzieży ciekawość świata, poczucie wspólnoty oraz dumę z lokalnego dziedzictwa.

Dzień pierwszy

W ramach projektu odbyły się dwa spacery tematyczne. Pierwszy – „Cafe Bodo, czyli Warszawa dwudziestolecia międzywojennego” – przeniósł uczestników w klimat eleganckich kawiarni, teatrów i kin sprzed stu lat. Młodzież odwiedziła m.in. kamienicę Bodo, Adrię, hotel Bristol, cukiernię Blikle i Pijalnię Czekolady Wedla, poznając miejsca związane z życiem Eugeniusza Bodo oraz tętniącą życiem Warszawą lat 20. i 30.

Dzień drugi

Drugi spacer – „Tajemnice Starej Warszawy” – poprowadził uczniów przez najstarsze ulice i zaułki miasta, takie jak Plac Kanonia, Gnojna Góra, Rynek Starego Miasta i Kamienne Schodki, odkrywając miejskie legendy i historie dawnych mieszkańców stolicy.

Warsztaty i lekcja historii

Program wzbogaciły warsztaty w fabryce Wedla, podczas których uczniowie poznali cały proces powstawania czekolady – od ziarna kakaowca po gotowy produkt – oraz lekcja muzealna w Muzeum Warszawy. Projekt zakończył się wspólnym obiadem w restauracji „Bazyliszek”, który sprzyjał integracji i podsumowaniu zdobytych doświadczeń.

 

 

Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, w celu usprawnienia jej działania i dla celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce.